CD ve DVD kopyalamaya son

Blim ve Teknolojiye dair herşey...
Post Reply
galesiz
Posts: 124
Joined: 18 Dec 2008, 15:18
Kan Grubu: B (+)

CD ve DVD kopyalamaya son

Post by galesiz »

Çalışmada geliştirilen nanoteknoloji tabanlı parmak izine dayalı kripto sistemi ile korunan DVD ve CD'ler hiç bir koşulda kopyalanamayacak.

Çalışmanın yapıldığı UNAM araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Aykutlu Dana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korsanla mücadele için pek çok araştırma kuruluşunun DVD ve CD'lerin kopyalanmasının önüne geçecek yöntemler üzerinde çalıştığını anlattı.

Dr. Dana, UNAM asosiye üyesi olan ve Worcester Polytechnic Universitesinde (WPI) veri güvenliği laboratuvarının yöneticisi Doç. Dr. Berk Sunar'ın ekibi ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmanın sonunda DVD ve CD'lerin nano boyutlu yapılarında var olan ve parmak izine çok benzeyen bir şifreleme sistemini ortaya çıkardıklarını bildirdi. Bu şifreleme sisteminin normal bir CD ya da DVD okuyucusu ile okunabildiğini ortaya koyduklarını anlatan Aykutlu Dana sözlerini şöyle sürdürdü:

''DVD ve CD'lerde kayıtlı veri sinyalleri, okuyucu tarafından alındığında her bir DVD ya da CD'nin parmak izi ortaya çıkıyor. Bu bilgi, kopyalamanın engellenmesinde büyük yarar sağlıyor. Çalışmamız tamamlandığında DVD ve CD'lerin yapılarındaki parmak izi, algoritmalar yoluyla okunabilir duruma gelecek. Ayrı ayrı her bir DVD ve CD'nin parmak izi lazer tarafından okunabilecek. Yani DVD ya da CD her açıldığında bir şifreleme sistemi devreye girecek ve böylece fiziksel bir durum nedeniyle bunların kopyalanması neredeyse imkansızlaşacak.''

Dr. Aykutlu Dana, bu tekniğin, CD sürücülerinin üretiminde aygıta eklenecek küçük bir entegre devre ile uygulamaya geçebileceğini bildirerek, kopyalamayı fiziksel olarak engelleyecek bu çalışmada korsanla mücadelede de önemli adımlar atılabileceğine işaret etti.

Çalışma ile ilgili ABD'de Berk Sunar'ın bulunduğu WorcesterPolytechnic Üniversitesi üzerinden patent başvurusu yapıldığını bildiren Dana, çalışmanın da ''CD's have fingerprints too'' adıyla SpringerLecture Notes in Computer Science'da yayımlandığını belirtti.HABERVAKTİM


BİZİM tTÜRKLER GENE BİRŞEY BULUR AMA..
”Ağızların tadını kaçıran ölümü sık sık hatırlayınız” Hadis-i Şerif
Yarım somunun var mı? Bir ufak da evin?
Kimselerin kulu kölesi değil misin?
Kimsenin sırtından geçindiğin de yok ya?
Keyfine bak: en hoş dünyası olan sensin. Hayyam
User avatar
nisanur
Posts: 518
Joined: 13 Nov 2007, 18:10

Re: CD ve DVD kopyalamaya son

Post by nisanur »

Onada program yaparlar ,buzdan jeton yapanları duymuştuk ..
Dinle neyden duy neler söyler sana
Sızlanır hep ayrılıklardan yana
Kestiler sazlık içinden der beni
Dinler ağlar hem kadın hem er beni...
Kullanıcı001
Posts: 46
Joined: 23 Aug 2008, 17:05
Kan Grubu: A (+)

Re: CD ve DVD kopyalamaya son

Post by Kullanıcı001 »

İlgi alanım olduğu için cevap yazma ihtiyacı duydum.
Kısaca söylemek gerekirse haberi bilimsel açıdan önemsiz buluyorum. Açıklamaya geçeyim:
1. Parmak izine dayalı sistem denilince kesinlikle bizdeki parmak izi anlaşılmasın. Zaten insanlardaki parmak izi de çok güvenli bir biometric değildir. İris ya da avuç damar görüntüsü gibi biometric'ler günümüzde popülerdir.
2. Yrd. Doç.lerin yükselebilmesi için yayın yapma, bunun için de bir yenilik ortaya koyması gerekir. Ama bu yeniliklerin bir çoğu anlamsızdır. Patent alınsa bile.
3. Amerika'da doktora yapmış olan bir abi de benzer bir konuda çalışmıştı: Yazıcı çıktılarından yararlanarak çıktının hangi yazıcıdan çıktığının belirlenmesi (burada da yazıcı değil de CD/DVD'den bahsediliyor). Ama bu tür çalışmalar olsa olsa suçluları belirleme gibi alanlarda (kriminal lab.larda) kullanılabilir.
4. CD sürücülere eklenmesi gereken entegre devreden bahsediliyor. O zaman CD sürücüler değil de bu entegre devreler farklılığı oluşturuyor diyebilir miyiz? Ya da bu entegre devreler kopyalamayı engelliyor. Dolayısıyla hiç kimse CD sürücüsünde kopyalamayı engelleyen bir entegre istemez.
5. Diğer bir husus, eğer CD'deki verilerin okunmasına izin veriliyorsa bu okumalar yardımıyla CD çok rahat kopyalanabilir. Zaten live yayın yapan server'lardan kayıt yapan programların da çalışma mantığı bu değil mi?
6. Kopyalama sektörü (özellikle Çin'de) çok büyük bir sektör. Bunun önüne kolay kolay geçilmez. Microsoft gibi firmalar da aslında kopyalamanın yapılmasını istiyor (pazarda genişlemek için). Bunun önüne geçmek için vicdan gerekli bence.
7. Son eleştirim de LNCS (Lecture Notes in Computer Science) hakkında olacak. Uluslararası bazı konferanslar, bildirilerini bu seride çıkartabiliyorlar (akademik açıdan çok zayıf olmayan konferanslar). Fakat günümüzde konferans sayılarının artması bu LNCS serisinde yayınlanan bildirilerin de artmasına neden olmuş, bunu gören uluslararası indeksleme birimi SCI, LNCS'yi indeksten çıkartmıştır. Dolayısıyla, bilimsel açıdan kaliteyi ispatlamak için A sınıfı journal yayınlarına atıf yapılması daha insaflı (doğru) olur.

Vaktimi de harcadım ama bazı şeylerin de anlaşılmasını istedim.
İnşallah bilgisayar alanında da gerçek anlamda bilimsel gelişmelere imza atabiliriz.
Post Reply

Return to “Bilim ve Teknoloji”