Oruç ve Açlığın Faziletleri

Post Reply
Hüseyin Salih
Posts: 4
Joined: 01 Aug 2007, 17:46
Kan Grubu: 0 (+)

Oruç ve Açlığın Faziletleri

Post by Hüseyin Salih »

ORUC ve ACLIGIN FAZiLETLERi

Alimler demislerdir ki: Oruc ve aclikta on guzel haslet vardir:

1. Aclikta, kalbin safasi, gonlun Hakk'a yakinligi,göz keskinligi vardir. Tokluk ise aptallik ve tembellik verir, basireti koreder. Dimagda buhari fazlalastirir, bu sebeple kalbde bir agirlik olur.Soylenen fikirlere intikal ve intibak edemez, esrari anlayamaz.

2. Aclikta kalb inceligi olur. Kalp safasi da insani, münacatin lezzetini idrak etmeye hazirlar, zikrinin vesâir ibadetlerinin tesirini gorur.

3. Kalbde kiriklik meydana gelir, simariklik gider. Cenâb-i Hakk da Hadis-i Kutsi de: "Ben, Benim rizam icin kalbi kirik olanlarla beraberim." buyurmustur. Luzumsuz ferah ve a$iriligin baslangici olan, ayni zamanda buyuk mahrumiyetlerin sebebi olan iftihar ve boburlenme duygusu gider. Nefis aclikla kirilldigi kadar hicbir seyle kirilmaz.

4. İnsan, aclikta belalari unutmaz, zararlara ve afetlere ducar olanlari unutmaz. Tok olan, aclari unutur; ac olanlar ise acligin ve belalarin elemlerini bilirler. Elemleri, fakirleri ve zayiflari unutmazlar.
5. Aclik butun masiyet arzularini kirar, sürekli kotulugu emreden nefsin (nefs-i emarenin) uzerine basar.

6. Aclik, insana betâet (hareketsiz kalma) ve hamakat veren fazla uykuyu def eder, cok yiyen ise cok icer, cok icen ise cok uyur, cok uyuyanin gafleti artar. Kimin gafleti artarsa husrana ugrar ve nedameti artar.
Bu sebeple mesayih-i kiram muridlere: "Cok yemeyiniz, cok icmeyiniz, bu sebeple cok uyursunuz ve husrana ugrarsiniz."buyurmuslardir.

7. Aclikta ibadete devam kolaylasir. Toklukta ise ibadet zorlasir, ibadete devam ise daha guclesir.

8. Aclikta bedenler ve uzuvlar sihhatli olur,hastaliklar def olur. Cünkü umûmiyetle hastaliklarin sebebi cok yemek,cok icmek, cok uyumak, kan fazlaligidir. Hastalik ibadetlere mani olur,kalbi huzursuz eder, ibadet sevkini artirir.

9. Az yiyen, gayet sade bir hayat surer, sikintisi olmaz. Az yemegi itiyad edinen az mala kanaat eder. Bu sebeple Rasulullah(s.a.v.), "iktisada riayet eden fakra ducar olmaz." Yani maisetinde orta yolu tutan fakir olmaz, buyurmuslardir.

10. Aclikta sadakasini gonul huzuru ile verebilir, yemeginin fazlasini yetimlere, miskinleri dagitir, kiyamette de sadakasi altinda golgelenir.

Muhammed bin el-Haris (r.a.) der ki: 5 zumreye 5 seyi sordum, hepsi de ayni cevabi verdiler:

1. Doktorlara ilaclarin en $ifalisini sordum:"Acliktir ve az yemektir." dediler.
2. Hikmet ehillerine: "Allah'a ibadete enfazla yardimci olan nedir?" diye sual ettim: "Acliktir ve az yemektir." dediler.
3. Zahidlere, "Zuhde en fazla kuvvet kazandiran nedir?" diye sual ettim. "Acliktir ve az yemektir." dediler.
4. Alimlere, ""ilim hifzinda en fazla yardimci sey nedir?" diye sual ettim."Acliktir ve az yemektir." dediler.
5. Sultanlara, "Her vakit dikkatli bulunmanin caresi ve en guzel, en lezzetli yemek nedir?" diye sual ettim: "Acliktir ve az yemektir." dediler.
Attachments
DSC01697.jpg
DSC01697.jpg (108.86 KiB) Viewed 391 times
95vm.jpg
95vm.jpg (58.63 KiB) Viewed 390 times
Post Reply

Return to “Sünnet”