Mısır hacılara kapıyı kapattı

Dünya gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Post Reply
User avatar
sufi
Posts: 7
Joined: 11 Dec 2007, 19:58
Kan Grubu: B (+)

Mısır hacılara kapıyı kapattı

Post by sufi »

Mısır hacılara kapıyı kapattı
Gazze'ye dönmek isteyen 3 bin Filistinli hacı, Mısır hükümetinin geçiş izni vermemesi sonucu sınırda mahsur kaldı. İsrail üzerinden Gazze'ye dönmeye zorlanan hacılar, iskan edildikleri kampta protesto gösterisi düzenledi


DIŞ HABERLER
Hac vazifesini ifa ederek Filistin'e dönmek isteyen binden fazla Gazzeli hacı, Mısır yetkililerinin Refah kapısını kapatması nedeniyle sınırda mahsur kaldı. Hacıların dönüş çilesi, Cumartesi günü 3060 hacının Suudi Arabistan'dan gemilerle Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Nuveyba limanına gelişiyle başladı.

MAHSUR KALDILAR

Mısır, aralarında Hamas'ın önde gelen üyelerinin de bulunduğu hacılardan 1166'sını otobüslerle El Ariş kentindeki geçici kamplara nakletti. Yaklaşık 1900 hacı ise Nuveyba'ya nakledilmeyi bekliyor. Hacca giderken Refah sınır kapısını açan Mısır hükümeti, hacıların Gazze'ye dönmesi için İsrail denetimindeki Kerem Şalom sınır kapısını kullanmalarında ısrar ediyor. İsrail ordusu tarafından sorgulanmak ya da gözaltına alınmaktan çekinen hacılar ise Refah kapısından Gazze'ye girmek istiyor. Mısır'ın Filistinli hacılardan Kerem Şalom'dan geçişlerini kabul edeceklerine dair taahhütname istediği, ancak hacıların taahhüt- nameyi vermemeleri nedeniyle gemilerde mahsur kaldıkları bildirildi


MISIR'I SORUMLU TUTTU

Gemilerde kaldıkları süre ve ardından iskan edildikleri kamplarda çok zor şartlar altında yaşayan Filistinli hacılar proteso gösterisi düzenledi. Kampta yangın çıkaran hacılar, Gazze'ye dönmelerine izin vermediği gerekçesiyle Mübarek ve Mısır hükümeti aleyhinde sloganlar attı. Mısır'ın bu tutumu Hamas ve ülkedeki muhaefet tarafından tepkiyle karşılandı. Hamas İsral ile Mısır arasındaki işbirliğine tepki göstererek, sınırdaki hacılara direniş çağrısında bulundu. Mısırlı muhalif gruplardan Müslüman Kardeşler'in lideri de, Rehah sınırını açmanın Mısır hükümeti için 'ahlaki bir görev' olduğunu vurguladı.


İsrail'in baskısı geri adım attırdı

Hacıların Refah'tan çıkış yapmalarına izin veren Mısır hükümetinin dönüş için engel çıkarmasında İsrail yönetiminin yaptığı baskıların etkili olduğu belirtiliyor. Geçen hafta Mısır'ı ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'-ten sınırların daha etkin bir şekilde kontrol edileceği taahhüdünü almıştı. Sınır emniyeti konusunda İsrail'in baskısı altında olan Mübarek, diğer taraftan da Gazze'deki insani durumun kötüleşmesinden sorumlu tutuluyor.


01.01.2008
Yeni Şafak
Zeyneb Büşra
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 872
Joined: 28 Jul 2007, 18:09

Re: Mısır hacılara kapıyı kapattı

Post by Zeyneb Büşra »

En son okuduğum haberde de Mısır'ın kapıyı geri açtığı ve Filistin'li hacıların ülkelerine dönmeye başladığını duydum. İnşallah doğrudur da Filistin'li kardeşlerimiz hac yolculuklarını daha fazla eziyet çekmeden tamamlarlar.
2008
Posts: 14
Joined: 05 Jan 2008, 01:38

Re: Mısır hacılara kapıyı kapattı

Post by 2008 »

Mısır da bunu yaparsa artık ne diyelim.
Post Reply

Return to “Dünya”