Kavanozdaki taşlar

Hisse almak niyetiyle...

Moderator: VYZ

Post Reply
User avatar
hülyanur
Posts: 162
Joined: 29 Jan 2008, 21:12

Kavanozdaki taşlar

Post by hülyanur »

Zamanın iyi ve üretken kullanımı konusunda zaman zaman kurslar düzenleniyor. İşte bu kurslardan birinde zaman kullanma uzmanı öğretmen, çoğu hızlı mesleklerde çalışan öğrencilerine, "Hadİ, küçük bir sınav yapalım demiş." Masanın üzerine kocaman bir kavanoz koymuş. Sonra bir torbadan irice kaya parçaları çıkarmış dikkatle üst üste koyarak kavanozun içine yerleştirmiş.
Kavanozda taş parçaları için yer kalmayınca sormuş:"Kavanoz doldu mu?" Sınıftaki herkes "evet doldu" yanıtını vermiş.

"Demek doldu ha" demiş hoca. Hemen eğilip bir kova küçük çakıl taşı çıkartmış, kavanozun tepesine dökmüş, kavanozu eline alıp sallamış, küçük parçalar büyük taşların sağına soluna yerleşmişler.

Yeniden sormuş öğrencilerine: "Kavanoz doldu mu?" işin sanıldığı kadar basit olmadığını anlayan öğrenciler,"Hayır tam da dolmuş sayılmaz" demişler.

"Aferin" demiş Zaman Kullanım Hocası. Masanın altından bu kez de bir kova dolusu kum çıkartmış. Kumu kaya parçaları ve çakıl taşlarının arasındaki bölgeler tümüyle doluncaya kadar dökmüş.

Ve sormuş yeniden: "Kavanoz doldu mu?" " Hayır dolmadı!" diye bağırmış öğrenciler.

Yine "Aferin" demiş hoca. Bir sürahi su çıkarıp kavanozun içine dökmeye başlamış.
Sormuş:"Bu gördüklerinizden nasıl bir ders çıkarttınız" Atılgan bir öğrenci hemen fırlamış:"Şu dersi çıkarttık. Günlük iş programınız ne kadar dolu olursa olsun her zaman yeni işler için zaman bulabilirsiniz."

"Hayır" demiş hocaları ve cevaplamış. " Çıkartılması gereken asıl ders şu: Eğer büyük taş parçalarını baştan kavanoza koymazsanız daha sonra asla koyamazsınız." Ve tabi herkesin kendi kendine sorması gereken soruyu sormuş:"HAYATINIZDAKİ BÜYÜK TAŞ PARÇALARI HANGİLERİ ONLARI İLK İŞ OLARAK KAVANOZA KOYUYOR MUSUNUZ? YOKSA KAVANOZU KUMLARLA VE SUYLA DOLDURUP BÜYÜK PARÇALARI DIŞARI DAMI BIRAKIYORSUNUZ?"
BİRBİRİNİZİ CAN KARDEŞLER GİBİ,KAN KARDEŞLER GİBİ,ANA BABA BİR KARDEŞLER GİBİ,HATTA ONDAN DA İLERİ SEVMELİSİNİZ...[marq=right][/marq]
Leyla Hanne
Posts: 1395
Joined: 22 Nov 2007, 21:24

Re: Kavanozdaki taşlar

Post by Leyla Hanne »

Çok sık duyduğumuz çok anlamlı bir hikaye. Çok da mühim dersler vardır. :)
Post Reply

Return to “Kıssa ve Hisse”