Gürcistan

Dünya gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Post Reply
User avatar
ravza
Posts: 60
Joined: 07 Sep 2007, 11:39
Kan Grubu: 0 (+)

Gürcistan

Post by ravza »

Esad hocaefedinin beni en çok etkileyen tavsiyelerindendir,kardeşimizin yazıda belirtmiş olduğu..Önümüze çıkan atlaslarda şöyle rastgele bir ülke seçerek,ora için birşeyler yapmayı hedeflemek ne büyük bir duygu..Şimdiye kadar belkide bir çoğumuz sadece dua etsek de; onları dularda hatırlmak inş. ilerde yapacağımız büyük hizmetlerin başı olur..

sizlerle paylaşmak istediğim ülke GÜRCİSTAN..Müslüman hristıyan her insanın dinini sadece bir kaç kelime yaşadığı bir ülke..Ailem --büyük dedelerim--ordan gelmişler,bunun için içimizi ayrı bir derinden etkiliyor..Bundan yaklaşık 20 yıl önce ailemi ziyarete gelmişler ve kendilerini çok dindarız diye anlatırken tek bildiklerinin besmele, peygamber efedimizin ismi olduğu farketmiş dedem..

durum son yıllarda hristiyanların lehine gidiyor, devleti yönetenlerin propaganda yaptığı,heryeri haçlarla doldurulduğu anlatılıp duruluyor..

gürcistan dostluk derneği adı altında kurulmuş istanbulda bir dernek mevcut.dil eğitim vb hizmetlerin yanında oradan öğrenciler getirip üniversitede özellikle ilahiyatta okutma ,bayan öğrenciler getirip dini konularda yetiştirme bildiğim güzel faaliyetleri.. oradan bir abimizn internette bulduğum bir röpartajından bazı bölümleri sizlerle paylaşıyorum..inş. dularımızda özel bir yer ayırırız..

Gürcistan’a yönelik ilk çalışmalarınız nasıl başladı? -
Çalışmalara başlamama iki kişi sebep oldu. Birincisi: Laleli piyasasında gördüğüm Gürcü bir kadındı. Benim Türkiye’de yaşayan Gürcü bir Müslüman olduğumu öğrenince, “Hiç utanmıyor musunuz?” dedi. Ben de acaba yanlış bir şey mi yaptık düşüncesiyle, “Niye böyle söylüyorsunuz?” dedim. Kadın, “Bizim daha dua edecek bir kitabımız bile yok.” dedi. O zaman işin vehâmetini anladım. Ne diyeceğimi şaşırdım. Sınırların açıldığı 1992 yılıydı. Bir akşam, tüm plan, programımı yaptım. Burada okuyan talebeleri topladım. Ne yapmamız lazım diye düşündük ve Gürcü dilinde bir ilmihâl basmaya karar verdik. Beni çalışmaya sevkeden diğer hadise ise bir gazetecinin başından geçen şu ibretlik tablo: Gürcistan hükümeti tarafından Müslümanlara dinlerini öğretmek için atanan bir müftü, teravih namazı ve vitir namazını nasıl kıldıracağını bilmiyor ve Türkiye’den gelen bir gazeteciye bunu soruyor.

İlmihâli yirmi bin adet basıp dağıtınca orada bir heyecan uyandı. Talepler artmaya başladı. Orda besmeleyi bilmeyen insanlar kendini âlim zannediyor. Ordan 40 kadar imam getirdik ve altı ay boyunca bu imamlara dini bilgileri öğrettik. Hatta besmeleyi bir haftada geçemediklerini söyleyenler bile oldu.

Gönderdiğiniz kitaplardan bahseder misiniz? Hangi kitaplar var?

önce akideyi öğretelim dedik. Daha sonra namaz hocası gönderdik. İslâm’ın, imanın şartları anlaşılmış olsun istedik. Sonra bu sefer herkeste bir Kur’an öğrenme aşkı doğdu, Gürcü dilinde ilk cüzü bastık. Sonrasında Peygamber Efendimiz (sav)’in hayatını öğrenmeleri için O (sav)’nun hayatını yayınladık. Yaşar Kandemir hocanın, Efendimiz (sav)’in doğumundan Veda Hutbesi’ne kadar çocuklara yönelik kitapları var, onları tercüme ettirip bastırdık. Sonra Kur’an’da geçen yirmi sekiz peygamberin hayatını dağıttık. Daha sonra çocukların hadis ezberlemeleri için çocuklara yönelik hadis kitapları hazırladık. İleriki zamanlarda bir grup, “Meal çalışmanız var mı dedi?” Biz de; Süleyman Uludağ, Davut Dursun, İsrafil Kışlalı, Süleyman Karagülle, Hamdi Arslan gibi önemli ilim adamlarıyla toplandık. Hamdi Arslan hoca, biz seçme âyetleri tercüme edip bir bakalım dedi. Bir ay sonraki toplantımızda mealleri Amerika’ya, Yusuf Ziya Kavakçı’ya gönderdik. O da beğenmiş, hayırlı uğurlu olsun, dedi. Gürcü ama hiçbir şeye vakıf olmayan insanlar ben sponsor oluyorum, dedi. Zamanla yirminci cüze kadar geldik. Daha sonra bu iş akamete uğradı. Sonrasında, Ezher Üniversitesi’nde okumuş olan bir arkadaşa işi havale ettik. Altı yedi aydır o arkadaş ile çalışıyoruz. Öncekini tashih ederek gidiyoruz? Bir yıla kadar bitirmeyi düşünüyoruz.


Osmanlı’dan kalan camiler hâlâ ayakta mı? Ezanlar okunuyor mu?
-Bazılarını yıkmışlar, yakmışlar, ahıra çevirmişler. Batum’da hükümet değiştikten sonra merkez camiinde bir müezzin ezan okuyor. Emin olun Batum, kirlilikten yıkanmış sanki. Ezan okunuyor. Herkes durmuş ezanı dinliyor. İşe bakın ki o güzel ezanı bir başka Müslüman, bize zararı dokunur diye, hoporlörün kablosunu keserek engelliyor ve öylece ezan işi bitmiş oluyor.

Misyonerlerin toplum üzerinde etkileri çok mu? -

Maalesef misyonerlik faaliyetleri çok yoğun. Bir evde anne baba Müslüman, çocukları Hristiyan, çocuklar Müslüman anne baba Hristiyan. Acınacak bir durum var yani. Hatta şunu da söyleyeyim ki, şu an Türkiye’de bile onlarca Gürcü Hristiyan yapılmaya çalışılıyor. Ordaki misyonerler Türkiye’ye akın ediyorlar ve Gürcüleri Hristiyan’laştırmaya çalışıyorlar. Efendim sen Hristiyan’dın nasıl Müslüman olursun, sen nasıl İslâm’a çalışırsın diyerek bizi tenkit edenler dahî var.

Gürcülerin Türkiye’ye bakışı nasıl? -
Türkiye, hâla İslâm dünyasının lideri. Gürcistan’a ve Türkî cumhuriyetlere gittiğinizde en basit birinin bile size büyük saygısı oluyor. Hele bir de İstanbul’dan gelmişseniz, bu saygı daha da artıyor. Fakat tarihleri tamamen Rus tarihi olduğu için Türkiye’nin aleyhinde bulunanlar da çok. Türkiye’de okuyan talebelerin tamamına Türkiye ajanı olarak bakanlar var. Hatta şimdiki müftüden önceki müftü, Türkiye’de okuyan öğrencilerin isimlerini gazetelere ilan vererek, bunlar Türkiye ajanı dikkat edin, diye ihbar etmiş.


Türkiye’deki Gürcüler yardımcı oluyorlar mı çalışmalarınıza?

-Türkiye’de yardımı en çok Türkler yapıyor. Ben dün, hayırsever bir büyüğümüzle görüştüm, Gürcistan Müslümanlarına yaptığı hizmetler bizim çalışmalarımızı yüz misli aşmış. Bunu yapan bir Türk’tür ama kendini oraya vakfetmiş.

Müslümanların ekonomik durumu nasıl? -


Hristiyan olmazsan devlette görev vermiyorlar. Dünyada belki başka yerde olmayan bir şey ki, bir kişi iki isim kullansın. Adam Müslüman, devlette çalışmak için nüfus kâğıdına Hristiyan ismi koyduruyor, normal ismi ise Müslüman. Bir takvim bastırdık; oraya kız ismi, erkek ismi diye Müslüman isimleri koyduk. Bundan da etkilenenler oldu. Ekonomik duruma gelecek olursak, köy yerlerinde bir hafta boyunca hiçbir şey yiyemeyen insanlar var. Çünkü toprakları; tepeler, ormanlık arazi, yiyecekleri de patates. Fazla bir ekonomileri yok.

Geleceğe yönelik projeniz var mı?
-Kütüb-i Sitte veya Riyazüssalihin gibi ciltli bir Hadis kitabı yayınlamayı düşünüyoruz. Orda Müslümanların bir yayın organı yok. Başta bir radyo kurulması için gayret edeceğiz. Şimdi herkes görsele yöneliyor. Gönderdiğimiz cd’lere büyük talepler oldu. Bu anlamda ileriki günlerde bu cdleri artıracağız inşallah. Ordaki din görevlilerine yardım etmemiz lazım. Bir imam, aylık elli dolarla çok iyi geçinir ve görevini çok rahat yapar. Orda Rusya’dan sonra 232 cami yapıldı. Önceden bir camii vardı.
Bizim şu an on yedi-on sekiz tane filmimiz var. Evrenin Yaradılışı, İman Bahçesi, Tuva, Ashab-ı Kehf, Hz. Meryem cd’lerini Gürcüce’ye tercüme ettirdik. Görsel olarak, Ahmet Taşgetiren Bey’in, Yolculuk Nereye isimli eseri ile Çocuklar İçin Çağrı diye iki çalışmamız var. Onları da yayınlayacağız.

-Son olarak okuyucularımıza neler demek istersiniz? -Oturmayacağız. Birgün Kosava, birgün Bosna, bir gün Gürcistan diyeceğiz. Beklemenin anlamı yok. Zira karşı taraf beklemiyor.
Leyla Hanne
Posts: 1395
Joined: 22 Nov 2007, 21:24

Re: Gürcistan

Post by Leyla Hanne »

ravza wrote: Oturmayacağız. Birgün Kosava, birgün Bosna, bir gün Gürcistan diyeceğiz. Beklemenin anlamı yok. Zira karşı taraf beklemiyor.
Post Reply

Return to “Dünya”