Ağzımızdan Çıkan Sözlere Dikkat

Post Reply
mnctosman

Ağzımızdan Çıkan Sözlere Dikkat

Post by mnctosman »

Bu şekilde imanı elde ettikten sonra önemli bir aşama da imanı muhafaza etmek, korumak; yıpranmasına, zayıflamasına, herhangi bir tehlikeye maruz kalmamasına çalışmaktır. İnanan bir insan her konuda olduğu gibi, imanî meselelerde de ağızdan çıkan sözlere dikkat etmeli, imana aykırı sözlerle dilini kirletmemelidir.
Şayet umursamaz bir biçimde, dikkat etmeden, sözün nereye vardığını, nasıl bir sonuç doğuracağını düşünmeden imana aykırı sözleri söylerse, ALLAH korusun imanını kaybedebilir.
Böyle bir hataya düşmemek için akıllı, dikkatli ve titiz davranırken, hatasının farkına varır varmaz da, hemen tedbirini almalı, bir an önce tövbe istiğfar etmeli, imanını yenilemeli, kelime-i şahadet getirerek taze bir imanla yeniden hayata başlamalıdır.
Şimdi imana aykırı düşen, imana zarar veren, imanlı hayatı zedeleyen bazı sözlere dikkat çekelim.

“ALLAH GELSE, ELİMDEN ALAMAZ!”
Bir öfke sonucu düşünmeden bu sözü söyleyen kişinin ALLAH’ın gücü ve kudreti konusunda en ufak bir bilgisinin olmadığı anlaşılıyor. Bir kere ALLAH’ın gücünün ve kudretinin ne bir sınırı vardır, ne bir hududu... Çünkü ALLAH’ın kudreti sonsuzdur, sınırsızdır. “Ve hüve alâ külli şey’in kadîr” yani “O’nun her şeye gücü yeter” ifadesi, Kur’an’da 40-50 yerde geçiyor.

“BURASI ALLAH’IN UNUTTUĞU YER!”
Bu da çok tehlikeli bir ifade kalıbıdır. ALLAH’ın unutması mümkün mü? Dünyada yan yana gelmeyecek iki kelime varsa, o da “ALLAH” ve “unutma” kelimeleridir.
Kur’an, ALLAH’a “unutma” yakıştırmasını şiddetle reddediyor, Musa Aleyhisselam’ın diliyle Kur’an diyor ki: “Onlar hakkındaki bilgi Rabbimin katında bir kitaptadır. Rabbim yanılmaz ve unutmaz.” (Tâhâ, 20/52)
Cebrail Aleyhisselam’ın ağzından da şu gerçeği dile getiriyor:
“Biz ancak Rabb’imizin emriyle ineriz. Geçmişimiz, geleceğimiz ve ikisi arasındaki her şey O’na aittir. Ve Rabbim hiçbir şeyi unutmaz.” (Meryem, 19/64)

“BU ADAM ALLAH’LIĞIN BİRİ!”
Bu söz, imana ve inanca leke getiren, insanın kalbini rencide eden, bir yerde vicdanı sızlatan bir yakıştırma… Çoğu zaman bu ve benzeri sözler rastgele, gelişigüzel kullanılıyor, sözün nereye vardığı hiç mi hiç düşünülmüyor, hesabı kitabı yapılmadan dillerde gezip duruyor. Halbuki bu sözler sakıncalı sözlerdir. Her yönüyle saçma ve bayağı ifadelerdir.

“ALLAH BABA KIZAR!”
ALLAH’a baba ve oğul isnadı yapılmaz, caiz de değildir, mümkün de değildir. Böyle bir sözü, bir Müslüman söylememelidir. Çünkü mesele doğrudan doğruya ALLAH’ın birliği ile alakalıdır. Bir kere bütün babaları ve oğulları, erkekleri ve kızları yaratan ALLAH’tır. Yaratıcı, yaratılan olamaz. İslamî deyimle Hâlık, mahluk olmaz. Böyle bir sözü ve inancı kesin olarak Kur’an reddeder. Hepimizin bildiği İhlas Suresi’nde, “Lem yelid velem yûled” diyoruz. Bunun anlamı, “O doğurmamış ve doğurulmamıştır” demektir. Yani, doğanlar ve doğurulanlar Yaratıcı ve ALLAH olamaz.

“KADER UTANSIN.. KAHPE KADER!”
Kaderi suçlayan o kadar söz var ki, saymakla bitmez. Kendine söz geçiremeyen, kadere taş atar. Kimseyi suçlayamayan, kaderi taşlar. Karşısındakine gücü yetmeyen kadere yüklenir. Böyle bir kör dövüşüdür gider. Kime vurduğunu bilemez, vurduğu yeri göremez, rastgele hücum eder. Beceriksizliğini, tembelliğini ve bilgisizliğini kendi üstüne almaz, eline geçen taşı kadere fırlatır, durur. “Kader utansın” der. Kader ne yapmış ki utansın, kaderin utanacağı neyi vardır? Gerçekten utanması gereken birisi varsa, o da kişinin kendisidir aslında.

“SENİNLE CENNET’E BİLE GİRMEM!”
Karşısındakine o kadar kızmış, o kadar öfkelenmiş, o kadar içerlemiş, o kadar kin ve nefret duymuş ki, Cennet’te bile onunla birlikte olmak istemiyor. Bu durumdaki ve bu kanaatteki bir kişiye “Cennet’e girmen kesinleşse, fakat şu kişiyle girmen gerekir, başka türlü girmen mümkün değil” dense, sözünün nereye gittiğini bile düşünmeden, “ALLAH korusun, onunla mı, asla, ALLAH yazdıysa bozsun” gibi sözleri bile sarf edebilir. Hatta, “Eğer ALLAH bana şu kişiyle Cennet’e girmeyi emretse, girmem” diyecek kadar, hiç hesap kitap etmeden ALLAH’ın emrine bile karşı gelmeyi göze alabilir.
Çünkü Rabbimiz mü’min kullarını Cennet’e davet ediyor ve buyuruyor ki: “ALLAH, sizi izniyle Cennet’e ve bağışlanmaya çağırıyor.” (Bakara, 2/221)

“ÖKÜZ ALEYHİSSELAM!”
Kötü bir kimseye -hâşâ- “öküz aleyhisselam” demek, insanı uçuruma götürebilecek sözlerden biridir.
Aleyhisselam, “ALLAH’ın selamı üzerine olsun” anlamında bir selam ve saygı ifadesidir. Dinî literatürde peygamberlerin adını söyledikten sonra “aleyhisselam” derken, Peygamber Efendimiz için “Aleyhissalâtü vsselam” veya “Sallallâhu aleyhi vesellem” deriz.

İMANI TEHLİKEYE ATAN DİĞER SÖZLER
1. “Seni ALLAH’tan çok seviyorum.” demek.
2. Bir adamı sevmediği zaman, “Cehennem’e girmeye imza verdim.” demek.
3. “ALLAH bize zulmediyor.”, “Ben ALLAH mALLAH tanımam.”, “Şu işe ALLAH’ın bile gücü yetmez.” gibi sözleri söylemek.
4. Hasta olan birisine, “Seni ALLAH unuttu.” demek.
5. Karısı veya başka birisi için, “Onun hakkından ALLAH bile gelemez, ben nasıl geleyim” demek.
6. “ALLAH bana merhamet etme hususunda cimrilik etti.” demek.
7. Herhangi bir şey için, “ALLAH’ın hiç işi kalmamış da bunu mu yapıyor veya yaratıyor?” demek.
8. Peygamberimiz’in sünnetlerinden veya hadislerinden birisini alaya alır bir tarzda “Çok dinledik bunları” demek.
9. Herhangi bir işi yapan kimseye yapmaması söylendiği zaman, “Peygamber gelse de ‘Yapma!’ dese veya gökten ‘Yapma!’ diye ses duysam yine yaparım” demesi.
10. Kendisine, “Dünya için ahiretini terk etme!” denilen kimsenin cevap olarak, “Ben veresiye için peşin olanı bırakmam.” demesi.
11. Fakir bir kişinin, “ALLAH falan kuluna şu kadar zenginlik veriyor; bana ise az veriyor. Böyle adalet olur mu?” demesi.
12. “Namaz ve helal olan şeyler, bana iyilik getirmiyor” veya “Ne için namaz kılacağım; malım yok, mülküm yok. Çoluğum yok, çocuğum yok” yahut “Namazı rafa bıraktım” demek.
13. “Sensiz Cennet’i de istemem, orası da benim için zindandır.” demek.

(Mehmet Paksu, İnsanı Uçuruma Götüren Sözler’den)
aslıverda
Posts: 24
Joined: 02 Dec 2007, 10:28

Re: Ağzımızdan Çıkan Sözlere Dikkat

Post by aslıverda »

çok faydalı bir paylaşımda bulunmuşsunuz sağolun.
bende yakında şahit olduğum yanlış bir cümleyi paylaşmak istedim.
tanıdıklardan birine gitmiştik hoşbeşten sonra söz namazdan, ibadetten açıldı.ev sahibi üzgün bir şekilde annesinin namaz kılmadığından şikayet ederken o zamana kadar fazla konuşmayan annesi olan yaşlı teyze söze atıldı''ayol bu kız inanmıyor,valla aklıma bişey gelmiyor.namazda bekliyorum bekliyorum aklıma sure gelmiyorki okuyayım''
bizde ona ''hiç bir sure aklınıza gelmiyormu?'' diye sorduk.''yok''dedi ''kulhuvallah geliyorda oda çok küçük onuda beğenmiyorum''
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

Re: Ağzımızdan Çıkan Sözlere Dikkat

Post by mehmetemin »

kökeni cehalet işte ,yani bu cehalet öğrenmekten kaynaklanmıyor,ailesinden gördüğü yetiştirme tarzından geliyor.ne yazık ki bazı yerlerde daha bir yaygın oluyor.
Post Reply

Return to “Fıkıh”