Cennetin Biletini Kazanan Mü'minler

Bu, (öyle bir) kitaptır ki, onda hiç şüphe yoktur. O muttakilere doğru yolu gösterendir.
Post Reply
Serid Ömer
Posts: 991
Joined: 06 Jan 2008, 19:26
Kan Grubu: A (+)

Cennetin Biletini Kazanan Mü'minler

Post by Serid Ömer »

Ölmeden önce Cennetin biletini kazanan mü’minler;

-Ayet:Fakat sizler dünya hayatını tercih ediyorsunuz.Oysa ahiret daha hayırlı ve süreklidir.
A’la süre:16-17
-Ayet:Dünya hayatı oyun,eğlence ve süsten ibarettir.Dünya hayatı aldatıcı bir metadır.
Hadid süre:20

-Ömür ise canlıların doğumla başlayıp ölümle sona eren belli ve snırlı bir zaman dilimi anlamına gelir.Herkesin ömrünü tayin ve tesbit eden Hak Teala’dır.Hz.Peygamber Efendimiz(s.a.v)ölümü şöyle tarif eder.”Uyuyan kişinin gördüğü bir rüyadır.”diye buyuruyor.

-Ayet:Allah,(ölecek)insanların ruhlarını ölümü sırasında alır,ölmeyenin de uykusunda(alır),sonra hakkında ölümü hükmettiğini tutar,diğerine muayyen bir vakte(eceline)kadar salıverir.Şüphesiz ki,bunda,düşünen bir toplum için ibretler vardır.
Zümer süre:42

-Ey Dost!Sen uykunuda uyanıklığını da,uyuyan bir kimsenin rüya içinde rüya görmüş gibi bil!O rüya gören kişi uyumuşum zanneder.Halbuki,ikinci bir uykuda bulunduğunun farkında bile değildir!İşte bu noktada insanlar uykudadırlar;öldükleri vakit uyanırlar kelamının anlam derinliği karşımıza çıkmaktadır.

-Ayet:Geceleyin sizi öldür(ür gibi uyut)an,gündüzün ne kazandığınızı bilen,sonra belli bir ecel tamamlansın diye gündüzde sizi dirilt(ircesine uyandır)an O’dur.Sonra,dönüşünüz ancak O’nadır.Sonra(O dünyada) yaptıklarınızı size haber verecektir(sizi hesaba çekecektir.)
En’am süre:60

-Allah’ın lütfettiği kârdan kâr edin, yararlanın ama lüfûflara karşı da pek şımarmayın;aşırı sevinç göstermeyin,çünkü Allah sevinip övünenleri sevmez.Size gelen dünya nimetlerinden yararlanın bir miktar ferahlanın.Fakat şunu da bilin ki, dünya nimetleri;para,pul,mevkii,şöhret gibi aşırı derece meşgul eden ve gönlünüzü çelen bu şeylerin hepside sizi Rabbinizden uzaklaştırır bunu sakın unutmayınız!

Ey Hak yolcusu!Sen Hak’la sevin.Hak’la neşelen!
Ondan başkası ile olma!Çünkü o bahar mevsimi gibidir,
Başkaları ise kara kış ayı!

-Mevlana(k.s)dünyanın süslü gösterildiği gerçekte bunun böyle olmadığınıda Kur’an’ı Kerim’den delillerle izaha çalışmaktadır.Allahu Teala’ya ibadet ve kulluk etme emir ve yasaklarına uyma,iyi bir ahlak örneği ve güzel bir davranış şekli sergilemek bu sınavın kazanılması demektir.Karşılığı ise saadettir.Cüneyd-i Bağdadi(k.s)tasavvufu,Allah’ın seni sende öldürmesi ve kendisiyle yaşatmasıdır.

-Ayet:Ona,tahmin etmediği yerden rızık verir.Kim de Allah’a güvenip dayanırsa,O,ona yeter.Şüphesiz ki,Allah,emrini yerine getirendir.Allah,her şey için bir ölçü(bir sınır)koymuştur.Tâlak süre:3

-Hadis:Kabire hazırlıksız giren,denize kayıksız açılmış gibidir.Hz.Ebubekir(r.a)
-Onun için insanın ebedi karargahı olan ahretini kazanmak için bu dünya hayatında iyi ve güzel hayırlı işlerde görev alacak.İbadet ve amellerinde devamlılık sağlayacak.Umut’unu ümitini yitirmeyecek cenneti kazanmanın yollarına bakacaktır.
Allah'ım!Günahlarımızı ört,affet,bağışla.Bize lütuf ve ilim ver!Hatâlarımızı önemseme.Yardım et!Kanaat ver!Afiyet ver!Basiret ver!Akıl ver!(El-Gaffaru-El-Gafuru-El-Ganiyyu-El-Hafızu-El-Hafıdu)cellecelaluhu ile bize muamele eyle!İslâm'dan ayırma!Amin.
Serid Ömer
Posts: 991
Joined: 06 Jan 2008, 19:26
Kan Grubu: A (+)

Re: Cennetin biletini kazanan mü'minler

Post by Serid Ömer »

-Ey dost! O âlem,tümüyle hayat içinde hayat bu alem ise baştan başa memat içinde memattır.Ölmeden hayat bulamazsın.Hiç şüphe yok ki,gerçek ahiret yurdundaki hayattır.

-Ayet:O,(Allah);hem ilktir,hem son(suz kalacak olan)dır.Zahir’dir(varlığının delilleri açıktır).Batın’dır(zatının hakikati gizlidir).O,her şeyi hakkıyla bilendir./O,gökleri ve yeri altı günde yaratan,sonra arşa hükümran olandır..Yere gireni,ondan çıkanı,gökten ineni ve oraya yükseleni hep o bilir.Nerede olsanız sizinle beraberdir.Allah (bütün)yaptıklarınızı hakkıyla görendir./Göklerin ve yerin mülkü(ve hükümranlığı)ancak Allah’ındır.Bütün işler ancak O’na döndürülür. Hadid süre:3-4-5

-İki kere doğmayan semaların melekutuna dahil olamaz. Ölüm ikinci doğumdur.Salikin iki kere doğması lâzım!bir annesinden bir de,kendisinden ilk doğumdan sonra dünyayı ve kendini,ikinci doğumdan sonra bekâ aleminde Hakk’ı görür.

Tevbesiz ömür/hayat can çekişmedir.
Gerçek ölüm ise Hak’tan ayrı kalmaktır.
Hayat da,ölüm de,Hak’la olunca hoştur.
Hak’tan uzak düşünce âb-ı hayat bile ateştir.

-Göklerde ve yerde olan her şeyin,güneşin ayın,yıldızların,dağların,ağaçların ve canlıların Allah’a secde ettiğini görmezmisin?İbnü’l Arabi’nin ifadesiyle:Her şey canlıdır.Şu var ki,bu durum,dünya hayatında bazı insanların idrakinden uzaktır./Hakk’ı en kamil anlamda tesbih eden varlık onun kemallerini en çok izhar eden varlıktır ki,oda insandır.Çünkü kainatta her şey Rabbini tesbih eder.

-Ayet:O günde bir takım yüzler ağracak bir takım yüzler da kararacak”iman ettikten sonra(Allah’ın emirlerini tanıyıp)inkara/küfre saptınız ha!İşte küfre sapmanıza/inkar etmenize karşılık azabı tadın! Al-i İmran süre:106
-Ayet:Yüzleri ağaranlar ise,Allah’ın rahmeti içinde(cennette)dirler.Onlar orada ebedi kalacaklardır. Al-i İmran süre:107

-Ebedi ahiret yurdunu bırakıp bu fani dünyaya gönlünü kaptıran ve ona sımsıkı sarılan kimse kuşu bırakıp gölgesini avlayan avcı gibidir Mevlana(k.s)Ey anlayışları kıt olan kişiler!Bu gül(dünya)yanaklıdan sakının!Onunla ülfetin sohbetin sonunda cehennem vardır,demektir.
-İbn-i Arabi görüşüne göre de,kevne yani(yaratılmışlık)alemine yönelen her bakış ve onun sahibi nüzulde yani iniştedir.Hakk’a yönelen her bakış ve onun sahibi urucda yani yükseliştedir.Vahdeti vücudun hakikatı bizatihi hakikatın menşeine dayanır ve söz konusu İslâm olduğunda hakikatın menşei kur’an’dır.Vahdet-i vücud “Lâ ilahe illallah”ın derin tefsiridir.

-Hadis:Hangi şey seni sahibinden olan Rabbinden alıkoyarsa o senin dünyandır.Hz.Ali(r.a)
-el-karda,gönül yarda hareket edenler,dağlar kadar mala mülke sahip olsalar yine de dünyalıkları yok sayılır.
-Ayet:Kim(nefsini düzeltmede veya Allah yolunda)cihad eder/çaba gösterirse,ancak kendi(faydası)için cihad etmiş/çaba göstermiş olur.Çünkü Allah,elbette alemlerden müstağnidir.(Kimsenin ibadet ve cihadına ihtiyacı yoktur.Ancak O mükafat vericidir.)
Ankebût süre:6
Allah'ım!Günahlarımızı ört,affet,bağışla.Bize lütuf ve ilim ver!Hatâlarımızı önemseme.Yardım et!Kanaat ver!Afiyet ver!Basiret ver!Akıl ver!(El-Gaffaru-El-Gafuru-El-Ganiyyu-El-Hafızu-El-Hafıdu)cellecelaluhu ile bize muamele eyle!İslâm'dan ayırma!Amin.
Serid Ömer
Posts: 991
Joined: 06 Jan 2008, 19:26
Kan Grubu: A (+)

Re: Cennetin biletini kazanan mü'minler

Post by Serid Ömer »

-Mevlana(k.s)En cömert kişi nefsini Allah yolunda verendir.Nefsin ibadet etmek istemez;Seni hep tembelliğe sevk eder.Allah’ın rahmetini nasılsa sonsuz merhameti sana farklı şekilde gösterir;ve seni nasıl olsa seni affeder düşüncesi yatar der;yapmasanda olur gibi sözlerle seni cimriliğe,tembelliğe sevk eder.İşte cömert kişi odur ki,ona nefsini böyle dediği halde kulak asmaz ve Allah’ın emrine boyun eğer;ram olur O’nun emrinin dışına asla çıkmaz.Nefsini terbiye etme yolunda devam eder ve sonunda mükafatını da erer.

-Ayet:Ey iman edenler!Allah’a ve Peygamber’e hainlik etmeyin(emirlerinin aksini yapmayın;yoksa)siz,bile bile kendi emanetlerinize hainlik etmiş olursunuz.Enfal süre:27
-Ayet:Ey iman edenler!Eğer Allah’a saygı duyup emrine uygun yaşarsanız,size iyiyi kötüden ayırt eden bir anlayış/bir nur verir.Kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar.Allah büyük lütuf sahibidir. Enfal süre.29

-Hadis:Kıyamet yaklaştığı zaman sizden birinin tabaktan hurmanın iyisini seçmesi gibi ölüm de ümmetimin en hayırlılarını seçer.Hz.Ebu Hüreyre(r.a)

-Ayet:Çünkü Allah,saygıyla emirlerine uygun yaşayan/günahlardan sakınan ve iyilik yapanlarla beraberdir. Nahl süre:128
Allah'ım!Günahlarımızı ört,affet,bağışla.Bize lütuf ve ilim ver!Hatâlarımızı önemseme.Yardım et!Kanaat ver!Afiyet ver!Basiret ver!Akıl ver!(El-Gaffaru-El-Gafuru-El-Ganiyyu-El-Hafızu-El-Hafıdu)cellecelaluhu ile bize muamele eyle!İslâm'dan ayırma!Amin.
Post Reply

Return to “Kuran”