siyer kitapları

Post Reply
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

siyer kitapları

Post by mehmetemin »

arkadaşlar acaba şimdiye kadar hangi siyer kitaplarını okuduk özellikleri bakımından tavsiye edelim mesela.ben forumda ki alıntı geleneğine uyamayacağım kendim yazıyorum.

siyer okumak çok önemlidir .ben siyer okurken elimden siyer kitabını bırakamam çok tatlıdır.başka başka siyer kitapları okumak tekrar değilidir hz.peygamberimizin hayatını okumak hemde başka yazarlardan okumak ufuk açar ,hz paygaberi daha iyi anlamamıza sebep olur.hz peygamberi daha çok sevmemizi sağlar .

şöyle aklıma gelen siyer kitaplarını bir değerlendirelim

ben ali himmet berki hocanın siyeri vardı .tekrar tekrar okumuşumdur hz peygamberin vaefatını öyle duygulu anlatmıştır ki hep gözlerim yaşarır .bundan sonra siyerlerde şuna baktım vefatını çok duygulu anlatan siyerler çok güzel oluyor.

nedvi hindistanlı alim onun siyeride güzeldir.klasik tarzdadır.

muhammed hamidullah ın siyeri benim hz peygamber hakkında ufkumu çok açmıştı .çok değişik noktalara temas etmiş klasiklikten kurtulmuş denebilir.

martin lings tabii orjinal dilinden okuyamıyoruz ama çeviriside çok hoş gerçekten güzel bir siyer mutlaka okunmalı benim en beğendiğim siyerler arasındadır .oda çok ufuk açıcı.siyer şu demek değildir devamlı kronolojik bilgi vermek .sebep ve sonuçalarını yazmakta gerekir bu siyer onu başarmıştır.

mustafa asım köksal hocanın siyeri türkiyeli yazarlar içinde en değerli olanı mutlaka okunmalı

daha bir çok siyer okudum ama değerli olanları bunlar hakeza daha fazlası ve unuttuğumuz vardır fakat son yıllarda şöyle bir takım kitaplar görür olduk hz peygamberi övmek adına o kadar ucuz edebiyat ve laf kalabalığı yapılan eserler verilmişki okurken insan sıkılıyor bu tarz eserleri okurken sizde farkedersiniz zaten.

Lütfen Büyük/Küçük harf kullanımına ve noktalama işaretlerine dikkat edelim!
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

Re: siyer kitapları

Post by Halil Necati »

s a
kardeşimiz siyer deyince benim aklıma hemen rahmetullahi aleyh asım köksal hocaefendi geldi..
ben de çeşitli vesilelerle birçok siyer kitabı incelememe rağmen her nedense asım köksal hocaefendinin kitabı bir başka gelmiştir bana..
asım hocaefendi başlangıçta islam tarihini 2 cilt olarak yazmış (mekke-medine devri olaraktan), bilahare mekke devrini 7, medine devrini ise 11 cilt olarak genişletmiş, ortaya 18 ciltlik muazzam bir eser ortaya çıkmıştır..
bilahare bu 18 cilt sadeleştirilmiş, bazı bölümler çıkartılmış ve 7 veya 8 cilt olarak (şuan tam olarak hatırlayamıyorum) yeniden neşr edilmiştir..
fakat benim kardeşlerimize tavsiyem 18 ciltten müteşekkil olan orjinal halini okumalarıdır..
ayrıca şunlarıda söylemeden geçemeyeceğim; kitab o kadar akıcı bir uslubla yazılmış ki insan elinden bırakamıyor, gece yarılarına kadar aşkla, şevkle, gözünü kırpmadan okuyor ve her okuyuşta da başka alemlere dalıyor.. ayrıca bu eser tüm kaynaklar taranarak hazırlandığından, okuyucu Peygamber Efendimiz SAS ile ilgili neredeyse tüm bilgilere ulaşma imkanını buluyor ve asr-ı saadeti yaşıyor..

Not: Ziyaret etmek isteyen kardeşlerimiz için; Asım Köksal Rh.A hocaefendi Ankara/Keçiören/Bağlumda medfundur.. Ziyarete giden kardeşlerimiz yine bağlum'da medfun Abdülhakim-i Arvasi Rh.A ve İsmail Turan Rh.A hocaefendileri'de ziyaret etmeden ve selamlarımızı da arz etmeden dönmesinler..
User avatar
Yusuf Esad
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 361
Joined: 29 Jun 2007, 17:08
Kan Grubu: B (+)
Location: İmtihan Dünyası

Re: siyer kitapları

Post by Yusuf Esad »

Orjinal nüshayı da derlenerek kısaltımış halini de Şamil Yayınları yeniden basmıştır.
Bilginize..
"Aşıkların tüm sırları aşîkardır." Rumî
User avatar
mehmetemin
Posts: 677
Joined: 02 Nov 2007, 16:45
Kan Grubu: 0 (+)

Re: siyer kitapları

Post by mehmetemin »

bu yazıyı yazarken aklımdan geçen siyer kitabı başkaydı onu yazmamışım.ahmet cevdet paşanın kısas-ı enbiya ve tevarihi hulefa adlı eseride osmanlı türkçesini seven ve eski kelime kullanmayı sevenler için orjinal latin alfabesi çevirisinden okunabilir çok hoş bir anlatımı var ama kelimeleri bilmiyoruz şikayeti çok gelebilir klasik tarzda bir siyerdir diğerlerinden farkı kullanılan kelimeler farklıdır
Post Reply

Return to “Siyer”