Eşiniz ile Sevgi Diliniz Farklı İse..

Günümüzün en önemli konusu...
Post Reply
User avatar
_Zişan_
Posts: 136
Joined: 09 Jul 2009, 17:37

Eşiniz ile Sevgi Diliniz Farklı İse..

Post by _Zişan_ »

Bizim geleneksel yapımızda, erkekler eşlerine "seni seviyorum" dedikleri zaman, onun kontrolünü kaybedeceğini, kendilerinin de otoritelerinin zayıflayacağını düşünürler. Kadınlar ise, genellikle sevgiyi ifade etmenin ayıplanacağı anlayışıyla yetiştirilirler.

Halbuki nasıl yüz sene öncesine göre kıyafetler, günlük ihtiyaçlar değiştiyse, bazı davranış kalıplarının da değişmesi kaçınılmazdır. Zaman içinde kaçınılmaz olarak değişen davranış kalıpları sevgi dilleri için de geçerlidir. İşte bu değişimlere uyum sağlamak için, eşlerin farklı sevgi dillerini ve birbirinden farklı sevgi dillerine sahip olsalar bile bunu paylaşmayı öğrenmesi gerekir.

Sevgi, para yönetimi gibidir. Nasıl ki başarılı işadamları riske girerek yatırım yaparlar ve bu risk kar olarak geri dönerse, sevgiye yapılan yatırım da mutlaka kişiye geri döner. Verilen sevginin boşa gitme, değerlendirilmeme, anlaşılamama ihtimali vardır.

Bu ihtimal, farklı sevgi dillerine sahip eşler arasında daha da yüksektir. Eşlerden biri "Ben seni seviyorum" diyerek bir sonuç alamadıysa, B planına geçmeli, yani eşinin anladığı sevgi dilini konuşmaya çalışmalıdır. Bu ise ancak onun davranışlarını inceleyerek yapılabilir. "Ben şunu istiyorum" deyip beklemek yerine, çok iyi gözlemci olup hangi durumların onu mutlu ettiğini öğrenmek gerekir.

Karşı tarafın sevgi dili, fiziksel temas, hediyeleşmek, beraber zaman geçirmek, açık iletişim kurmak vs'den hangisiyse o dili fark ederek, o yoldan ilerlemek gerekir. Yüz kapılı bir saray sarayın doksan kapısı kapalıysa, bu kapılardan zorla girmek yerine biraz uğraşıp açık olan on kapıyı bulmak ve buradan içeri girmeye çalışmak daha doğrudur. Eşinizin sevgi dilini fark etmek, tıpkı sarayın kapılarını bulmak için harcanan çaba gibi, onunla olan iletişiminiz üzerine düşünmeyi, çaba sarf etmeyi gerektirir.

Bunun için yıllarca çaba gösterilmesi gerekebilir. Nitekim bizler sık sık, "Bunca yıldır evliyim, eşimin bazı huylarını yeni keşfettim" diyenlere ya da eşine sürekli sevgi gösterip karşılığını ancak yıllar sonra alan kişilere rastlarız.
Bazı insanlar, sevgilerini direkt olarak belli etmezler. Bu kişiler arasında evliliğini çok güzel yürütenler de vardır. Bu demektir ki, bu çiftlerin sevgi dilleri birbirine yakındır ve iki taraf da birbirine duyduğu sevgiyi sözden ziyade davranışla ifade etmektedir.

Prof.Dr.Nevzat Tarhan
Hak kulundan intikàmın yine kul ile alır,
Bilmeyen ilm-i ledünnü onu kul yaptı sanır.
Cümle işler Hàlik'ındır, kul eliyle işlenir;
Hakk'ın emri olmaz ise, sanma bir çöp deprenir.
User avatar
nisanur
Posts: 518
Joined: 13 Nov 2007, 18:10

Re: Eşiniz ile Sevgi Diliniz Farklı İse..

Post by nisanur »

Anlamayana hangi dili kullanırsan kullan zişan kardesım anlamıyor, kadında erkekde fark etmez.
Dinle neyden duy neler söyler sana
Sızlanır hep ayrılıklardan yana
Kestiler sazlık içinden der beni
Dinler ağlar hem kadın hem er beni...
maneviyat

Re: Eşiniz ile Sevgi Diliniz Farklı İse..

Post by maneviyat »

_Zişan_ wrote:Bizim geleneksel yapımızda, erkekler eşlerine "seni seviyorum" dedikleri zaman, onun kontrolünü kaybedeceğini, kendilerinin de otoritelerinin zayıflayacağını düşünürler. Prof.Dr.Nevzat Tarhan
:lol:
Çok güzel bir konu Prof.Dr.Nevzat Tarhan'a ve bizimle paylaşan kardeşimize teşekkür ediyorum.Konuyu çok güzel ifade etmiş... Bazısı çok duygusal oluyor sürekli eşinden sevgi dolu duygusal sözler duymak istiyor bence bu da negatifleştirebilir yani fazlaca duygusal olmak önemli olan illa sıkça seni seviyorum demesi değildir gerçekten bazı kişiler çok fazla söyleyemezler ama saygı ve sevgi çerçevesindeki davranışlarıyla, tavırlarıyla, bu sözlere eşinin ihtiyacı bile olmaz.Tabi bu hiçkimse hiçbirzaman söylemesin anlamınada gelmiyor kısacası saplantı yapıp bunu büyük bir sorun gibi görüp sıkça söyleyemeyen kişilerin eşleri, sürekli söylesin diye zorlamamalı sorun yapmamalı, söyleyemeyen eşlerde arada da olsa sevgisini sözlede ifade etmeye çalışmalıdırlar..Yazıdan çıkarılacak ders yazının içindeki şu cümle olsa gerek ''Eşlerin farklı sevgi dillerini ve birbirinden farklı sevgi dillerine sahip olsalar bile bunu paylaşmayı öğrenmesi gerekir.''

Eşine karşı sevgiyi belirtmekte de Peygamberimiz bize en güzel örnektir. Hz. Aişe validemiz evlendiklerinde Peygamberimiz’e, “Beni seviyor musun?” diye sorar. Peygamberimiz “evet” deyince “Ne gibi?” der. Peygamberimiz “Kördüğüm gibi.” cevabını verir. Bu cevap Hz. Aişe validemizi çok sevindirir. Ve zaman zaman Efendimiz’in yanındaki sevgisini test etmek için, “Kördüğüm ne alemde?” diye sorar. Peygamberimiz, “İlk günkü gibi.” diye karşılık verir. (İbn Hanbel, Müsned, 6; 210)

:)
marmelat1
Posts: 9
Joined: 09 Jul 2009, 15:33
Kan Grubu: A (+)

Re: Eşiniz ile Sevgi Diliniz Farklı İse..

Post by marmelat1 »

değerlı kardeşlerım bır yorumda ben yapmak ısterım kendımı örnek alarak söylüyorum bence eşinizi sevdığınızi malum ıkı kelımeyı sadece özel anlarda ve içten geldiği zaman söylemek gerekır kımı insanlarda bu kelımeler iki cümlede bır söylenıyor ve bana kalırsa hıç ıçten değil sadece karşısındakını etklemek için söylenıyor şahsı fıkrım bır kere söyle ama adam gıbı söyle en içten duygularınla söyle söylekı karşındakı sana gözü kapalı ınansın
sanırım konuyu bıraz saptırdım kusuruma bakmayın
biz mevlana değiliz ADAM ol öyle gel...
Post Reply

Return to “Kadın-Erkek İlişkileri”