"Zeytinin Hayali", Filistin'in gerçeği

İzlenmeye değer videolar...
Post Reply
User avatar
Yusuf Esad
Genel Yetkili
Genel Yetkili
Posts: 361
Joined: 29 Jun 2007, 17:08
Kan Grubu: B (+)
Location: İmtihan Dünyası

"Zeytinin Hayali", Filistin'in gerçeği

Post by Yusuf Esad »

[align=justify]Filistin gerçeğinin anlatıldığı “Zeytinin Hayali” animasyon filmini çeken Ella Çizgi Film Stüdyolarının yöneticilerinden Abdullah Koçyiğit, filmi ve çizgi film hayallerini anlattı.

[align=center]Image
Image[/align]

Gün geçtikçe, hayatımızda kendine daha fazla yer edinmeye başlayan çizgi dünyasından bahsedeceğiz.
Yakın zamana kadar çocuklara hitap ettiğini söyleyip kenardan, göz ucuyla, hayali kahramanların komik mücadelesini izleyen yetişkinleri de içine çekmeyi başaran bu alanda, az da olsa yerli yapımları görmek mümkün. Bunların en sonuncusu gelecek ay sinema salonlarında boy göstermeye hazırlanan Filistin gerçeğinin anlatıldığı “Zeytinin Hayali”. 250 kişilik ekiple yaklaşık iki yıldır emek verilen, 90 dakikalık hikayede, kahramanımız Faris’in ailesi ve arkadaşları ile Avrupa’dan göç eden işgalci Yahudilerle yaşadıkları acı dolu macerası anlatılıyor. Daha önce de İstanbul’un Fethi ve Fatih Sultan Mehmet filmlerinin yapımcısı olan Ella İstanbul Animasyon Stüdyolarının yöneticilerinden Abdullah Koçyiğit sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Emek ve gayretini iyi niyetli bu projeye adayan insanlara “marifet iltifata tabiidir” desturunca arka çıkmak, destek olmak ve çok daha iyi yapımlar için onlara cesaret verip yanlarında olduklarını göstermek için, küçük izleyicilerin ellerinden tutup sinema salonlarının yolunu tutmanın tam zamanı.
  • İlk olarak bize kendinizi tanıtır mısınız?
1973 yılında Kayseri’de doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. 1990 yılında ailem Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine göç etti. Buradan İstanbul’a gelmek suretiyle iş hayatına atıldım. Ürdün üniversitesinde tahsilimi tamamladıktan sonra uzun yıllar özel sektörde dış ticaret alanında görev aldım. Daha sonra beş yıl müddetle Yimpaş’ta müdür olarak görev yaptım. 2002 yılından beri Ella Çizgi Film Şirketinde Genel Koordinatör olarak görev yapmaktayım.
  • Ella’nın kelime mânâsını ve misyonunu anlatır mısınız?
Ella aslında Arapça çoğul bir isim ve deliller, ayetler anlamına gelir. Ella, Türkiye’de kurulmuş bir firma olmakla beraber, merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bulunan Ella Productions Est. şirketine bağlıdır. Ella’nın misyonu özetle; yapımlarıyla, ülke ve din ayırt etmeksizin tüm dünya çocuklarına İslam ahlâkını, tarihini ve Müslümanları doğru tanıtmaktır.
*”Zeytinin Hayali” hangi yaş ve birikime sahip olan insanları beyaz perdeye davet ediyor?
Her ne kadar yapımı esnasında herhangi bir mesaj kaygısı güdülmese de, Zeytinin Hayali çizgi sinema filminde 7 yaşından 70 yaşına kadar herkesin algılayabileceği mesajlar mevcut. Konunun tabiatı gereği, gerçek hayatlardan uyarlanan senaryo içerisinde normalde bize aksetmeyen, yaşanmış hayatı tüm yönleriyle bulabilirsiniz.
  • “Zeytinin Hayali” izleyiciye ne anlatır?
Zeytinin Hayali filminde bir hak mücadelesi var. Aranan hak kaybolmaz düsturu işlendi. Özet olarak işgal edilmek suretiyle çıkarıldıkları topraklara dönmek isteyen ve bunu hayal eden bir topluluğun hikâyesi işlendi.
  • İzleyici “Zeytinin Hayali”nde illaki bazı göndermeleri fark edecek. Peki siz izleyenlere neye dikkat etmesini ve neyi bulup görmesini temenni edersiniz?
Bu mesaj, zorluklara ve zulme karşı sabırla mücadele ederken akıl mefhumunun kullanılması gereğidir.
  • Ella yıllardan bu yana kanayan ve ne yazık ki acının kanıksandığı bu coğrafyaya dikkat çekiyor. Bize bu dikkatin sebebinden bahseder misiniz?
Yıllardır kanıksanan bu dram içerisinde aslında unutturulan veya unutturulmaya çalışılan bir gerçek var ki, bu da Filistin’in gerçek sahipleridir. Bir mizansen izlermiş hissine kapıldığımız dehşet verici olayların temelinde toprakların işgal edilmesi, yani gasp edilmesi var. Orada zulme uğrayan Filistin halkı sanki oraya dışardan gelmiş gibi bir illüzyon oluşturulmaya çalışılıyor. Bu filmde aslında kim neredeydi, nereye geldi bunu da göreceğiz.
  • Yakın zamana kadar dinî duyarlılığı olan ailelerde resim çizmeye karşı bir önyargı varken bugün, çizgi film piyasasında genelde bu tarz duyarlılığı olan insanların çalışmalarını ve bu kesme hitap edecek yapımların çıkmasına karşın ne diyeceksiniz? Sizce bu değişimin sebebi ne?
Anlayış ve yorum değişiyor. Aslında bir yanlış anlayış yerini yapılması gerekene bırakıyor. İtikadî sapkınlığa yol açmayacak bir resmetme aslında bir yazı tarzı. Biz bu filmde her bir sahneyi bir destanın fasılları gibi, deyim yerindeyse yazdık. Mesaj yazdık. Bunu okumak için alfabe bilmeye de gerek yok. Bu bir dil, bir anlatım ve risale.
  • Bu zamana kadar Ella’nın 18 çalışmasını gördük. Yapılan çalışmalara toplumun teveccühü sizce nasıldı ve Ella bu toplumun değer havuzuna ne kattı?
Yapımlarımızın tümü, tüm dünyada büyük ilgi gördü. Türkiye’de en büyük sorunumuz yeterli tanıtımın olmamasıdır. Eski yapımlarımız teknik olarak doyurucu olmasa da hırçın ve boğucu görsel sanat denizinde sığınılacak limanlardan biri olarak değerlendirebiliriz. Veya bu anlamda çölde bir vaha. Yapımlarımızda işlenen konular, hedeflenen ahlâkî değerlerin aşılanmasına yönelik olarak yaşanmış erdemli hikâyelerden seçilmiştir.
  • “Zeytinin Hayali” ülkemiz haricinde gösterime girecek mi?
Ülkemiz dışında başta sinema salonu bulunan tüm İslam ülkelerinde, Amerika’nın bazı eyaletlerinde ve Avrupa’da, ayrıca Malezya merkezli Uzak Doğu’da gösterime arz edilecektir.
  • Dünyadaki çizgi film yapımlarında kalitede (mesela 3 boyutlu çalışmalarda) ve sayıda artış göze çarpmakta. Ülkemizin çizgi dünyası arenasındaki yerinden bahseder misiniz? Ve Ella’nın buna katkısından.
Maalesef ülkemizin çizgi film dünyasında yeri yoktur. Kurumsal olarak eserler ortaya koyabilen ve bu amaçla yatırım yapan birkaç şirketten en büyüğü olan şirketimiz Ella dahi, bu büyük arenada yer almamız için yeterli değildir. Dünyada birçok ülkede çizgi film sektörü devlet desteklidir. Devlet desteği olmayan ülkelerde ise bu alanda büyük bütçeli yatırımlar yapan dev firmalar mevcuttur.
  • Bir konuşmamızda kişisel hayalinizin ülkemizde çok büyük ve gelişmiş devasa stüdyolar kurmak olduğunu söylemiştiniz, bundan bahseder misiniz?
Türkiye, coğrafi konumu itibariyle dünyanın animasyon üretiminin merkezinde durmaktadır. Her ne kadar ülkemizde bu hayalleri gerçekleştirmek için gerekli sayıda sanatçı olmasa da, coğrafyamız bu sektörün merkezi olmaya çok elverişlidir. Batıda ( Fransa, Almanya, Amerika, İtalya vb) işverenler, yapımcı ve yatırımcı firmalar, doğuda ( İran, Suriye, Hindistan, Malezya , Çin, Filipinler vb) ve kuzeyde ( Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan vb) ise kalabalık sanatçı gurupları ve işgücü mevcuttur. Bu noktada yapılması gereken merkezde yapılanmanın organize edilmesi ve ortaya konacak büyük projeleri dev animeparklarda tüm doğunun ve kuzeyin işgücüyle gerçekleştirmektir.
  • “Zeytinin Hayali”ni teknik açıdan bize anlatır mısınız?
90 dakikalık filmin yapımı 2k çözünürlükte gerçekleştirildi. 16/9 sinema ölçülerinde çekildi. 35 mm filme basılmak suretiyle sinemalarda arz edilecektir.
  • Gelecekte Ella’nın ne gibi projelerini-çalışmalarını göreceğiz?
Şu anda, 10 bölümden oluşan ve Peygamberimizin hayatının mahlukatın dilinden anlatıldığı Seera isimli projemizin altyapısı gerçekleştirilmektedir.
  • Son olarak hızla gelişen, az bilinen bu alanda iş yapmak yer edinmek isteyen genç arkadaşlarımız için ne tavsiye edersiniz?
İlgileri olan alanda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Örneğin Türkiye’de compositing yapan personel sayısı çok azdır ve ihtiyaçtır. Buna benzer birçok bölümde açık mevcuttur.[/align]

Zeytin'in Hayali: [click]http://www.zeytininhayali.com[/click]


YuSUfÎ Es'ad
"Aşıkların tüm sırları aşîkardır." Rumî
Post Reply

Return to “Görüntü”