‘Senfonili ezan’a tepki!

Dünya gündemi, önemli haberler, duyurular, siyasi ve dini gelişmeler...
Post Reply
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

‘Senfonili ezan’a tepki!

Post by Halil Necati »

‘Senfonili ezan’a tepki!

Kürtçe şarkıları ile tanınan Şivan Perver'in Avusturya’daki konserinde sahnelediği ‘senfonili ezan’ tepki çekti. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. İsmail Hakkı Akyoloğlu "Bunu tamamen şova yönelik ideolojik bir çalışma olarak değerlendiriyorum" dedi.

Uzun zamandır yurtdışında yaşayan müzisyen Şivan Perver'in Avusturya’daki konserine siyasi mesajlar damgasını vururken konserdeki ‘senfonili ezan’ ahlaksızlığı ise tepki çekti.
Şivan Perver’in geçtiğimiz gün Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da Ensemble Wien Klang’ orkestrası üyeleriyle verdiği konser Türkiye’den ve dünyadan birçok siyasiyi toplarken konsere Türkiye’den de AK Parti milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Gülşen Orhan, BDP milletvekili Sırrı Sakık, kapatılan DTP'nin eş başkanı olan ve milletvekilliği düşen Ahmet Türk, yine DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk ve eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş katıldı. Konserde verdiği siyasi mesajlarla dikkatleri üzerine çeken Perver’in senfonili ezan ahlaksızlığına hiç kimse tepki göstermedi.

MÜZİK ALETLERİ DE ALLAH’I ZİKREDER AMA…
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. İsmail Hakkı Akyoloğlu "Bunu tamamen şova yönelik ideolojik bir çalışma olarak değerlendiriyorum" dedi. Ezan’ın müzik aletleriyle seslendirilebileceğini, fakat bunun ezanın ulvi değerini düşürtmemesi gerektiğini kaydeden Yard. Doç. Akyoloğlu, "Ezan gerekli saygıyı gözetmek kaydıyla müzik aletleriyle seslendirilebilir. Çünkü kâinattaki her şey Allah’ı zikreder. Bunu Mahir İz Hoca da çok güzel açıklar. Fakat Şivan Perver’in yaptığı ise lokalde veya gazinoda ezan okumaya benzer. Ezan, şova malzeme yapılamaz. Ezan madem ki namaza çağrıdır, bunun kutsiyetini, güzelliğini gözetlemek lazım" diye konuştu.

BAYTAN: "SENFONİLİ EZAN ÇOK BÜYÜK BİR TERBİYESİZLİK"
"Allah'ım bizi baskılardan kurtar" diyerek senfonili ezan okumaya başlayan Perver’e salondan kimse tepki göstermezken Perver’e tepki Türkiye’deki ilahiyatçılardan geldi.
Kemanlar ve sazlar eşliğinde ezan okuyan Perver’e tepki gösteren ilahiyatçı-yazar Enver Baytan, "Sazların eşliğinde ne kaside söylenir ne de ezan okunur. Bu çok büyük bir terbiyesizlik ve günahtır. Ezanın okunmasının bir adabı vardır, tecvidi vardır. Bunların hiçbirine riayet etmeksizin ezan okunur mu? Bunları yapan insanlara Türkiye’den taraftar bulunmasına da ayrıca üzülüyorum" ifadelerini kullandı.

HİÇBİRİ SENFONİLİ EZAN’A SES ÇIKARMADI
Perver’in konserinde Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in yanı sıra Türkiye’den de AK Parti milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Gülşen Orhan; BDP’li Sırrı Sakık, eski DTP’li Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile eski DEP’li Sedat Yurttaş coşkuyla konseri dinlediler.

VAKİT



Şivan Perver ile PKK'yı ayıran şarkı

Kürtçe yayın yapacak olan TRT 6'nın açılışına davet edilen Şivan Perver'in 10 yıldır PKK ve Roj TV'yi boykot ettiği ortaya çıktı. Kürt sanatçı, yazdığı bir şarkının ardından PKK ile ipleri atmış.

Türkiye'nin ilk Kürtçe kanalı, 1 Ocak'ta yayın hayatına başlıyor. Bazı AK Partili milletvekilleri, açılış törenine Almanya'da yaşayan ünlü Kürt şarkıcı Şivan Perver'i davet etti. Ancak Uluslararası Şivan Perver Kültür Vakfı'ndan yapılan ilk açıklamada ünlü müzisyenin programa katılmayacağı ima edildi. 35 yıldır yurtdışında yaşayan Şivan Perver, hayatını Almanya'nın Bonn kentinde sürdürüyor.

Zaman'da yer alan habere göre, yakın çevresine göre Perver yaklaşık 10 yıldır PKK'nın etkinliklerine katılmıyor. Başta Roj TV olmak üzere örgüte yakın hiçbir yayın organına çıkmıyor. Aynı şekilde örgüt de kendisine tavır almış durumda. Ünlü müzisyene yakın bir isim, Perver'in tutumunu şöyle yorumluyor: "PKK, Şivan'ın kendi güdümüne girmesini istiyor. Oysa Şivan Perver bütün Kürtler için müzik yapıyor. Kimsenin güdümüne girmek istemiyor. O yüzden de 10 yıldır PKK'ya ve ona yakın yayın organlarına mesafeli duruyor. Şivan Perver, siyasi kalıp içeren her kesime karşı mesafeli aslında."

1955 Urfa Viranşehir doğumlu olan Perver, 1973'te Ankara Üniversitesi matematik bölümünü kazandı, ancak eğitimini yarıda bırakarak bir yıl sonra yurtdışına gitti. İlk albümü 'Halaylar Özgürlük İstiyor'u 1975'te çıkardı. Fransa'da Charles Cros Akademisi tarafından verilen müzik ödülünü aldı. Bir dönem PKK'ya çok yakın duran Şivan Perver, örgütün etkinliklerinde sahne aldı. Kasetlerinde silahlı mücadeleye destek veren şarkılara yer verdi. Marksist-Leninist çizgide duran Kürt şarkıcı, Lenin'e methiyeler dizdi. Ünlü müzisyen, bir süre sonra kendisine yeni bir çizgi belirledi. Yakınlarına göre, dinî hassasiyetleri arttı. Eşi Gülistan Perver'le ayrılmalarına da bu değişim sebep oldu. Gülistan Perver halen Roj TV'de program yapıyor.

http://www.habervaktim.com/haber/47828/ ... sarki.html
Post Reply

Return to “Dünya”