Maille Gelen Hadis-i Şerif

Post Reply
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

Maille Gelen Hadis-i Şerif

Post by Halil Necati »

e-posta kutuma cuma günü olması hasebiyle gelmiş olan bir tebrik mesajının içindeki Hadis-i Şerifi sizlerle paylaşmak istedim.

Vakid İbnu Muhammed babasından, o da Abdullah İbnu Amr İbnil-As (ra)'dan anlattığına göre demişti ki: "Resulullah (sav), (bir gün) parmaklarını kenetledi ve dedi ki: "Ey Abdullah İbnu Amr! Ahidleri bozulup şöyle karmakarışık hale gelen bir kısım ayak takımı (hezele) kimselerle başbaşa kalırsan ne yaparsın?" "Ne yapmamı tavsiye edersiniz, Ey Allah'ın Resulü!" dedim. Buyurdular ki: "Güzel bulduğun şeyi yaparsın, kötü bulduğun şeyi de terkedersin. Kendi yakınlarının (hallerini düzeltmeye) yönelirsin. O hezele takımı (ile de), onların cemaatı ile de (uğraşmayı) terkedersin." Vakid İbnu Muhammed, Hadis No: 4759-Buhari

Sahabe-i güzînden Atıyye es-Sa’dî’nin naklettiğine göre takva ve vera’ hususunda da beşeriyetin üsve-i hasenesi Efendiler Efendisi (aleyhi efdalüssalavât ve ekmelüttahiyyât) şöyle buyurmuşlardır:
“Kul, sakıncalı şeylere düşme endişesiyle bir kısım sakıncası olmayan şeyleri de terk etmedikçe gerçek takvaya ulaşamaz.” (Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyame, 19; İbn Mâce, Zühd, 24)
User avatar
Halil Necati
Posts: 618
Joined: 02 Nov 2007, 19:54

Re: Maille Gelen Hadis-i Şerif

Post by Halil Necati »

s a mail olarak gelen bir hadis-i şerif..

Hazreti Enes bin Mâlik (radiyallahü anh)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Efendiler Efendisi (aleyhi ekmelüttehâyâ) şöyle buyurmuştur:

Cenab-ı Hakk’a karşı saygı hisleriyle dopdolu olarak her zaman ümit hisli bir korku içinde bulunmak demek olan haşyet; faydalı ilim ve salih amel beraberliği diyebileceğimiz hikmetin temelidir.

Haram ve yasaklara karşı sürekli tetikte olmak, hatta haram şeylere girme endişesiyle, şüpheli hususlara karşı dahi dikkatli olmak şeklinde tarif edebileceğimiz verâ da amellerin piridir.

Yalnız kaldığı anlarda kendisini günahlardan alıkoyacak böyle bir vera’ya sahip olmayan kimsenin amellerine Allah (cc) hiç ehemmiyet vermez.

(Müsned-i Şihab, 1/303; el-Vera’, 1/43; Zemmü’l-Hevâ, 1/596)
Post Reply

Return to “Hadis”