Kitâbü'l-İbrîz

Okunması gereken eserler, tavsiye kitap ve dergiler, vs.

Moderator: VYZ

Post Reply
Abdüllatif
Posts: 1556
Joined: 28 Jul 2007, 15:32
Kan Grubu: AB (+)

Kitâbü'l-İbrîz

Post by Abdüllatif »

Kitâbü'l-İbriz, Abdülaziz ed-Dabbağ isimli çok mübarek bir zatın --ki kendisi zamanının da kutbudur aynı zamanda-- sohbetlerinden, Ahmed ibn-i Mübarek isimli talebesinin aldığı notlardan oluşan bir kitap.

Kitap tasavvufun inceliklerini, esrarlı bir takım olayları, tasavvufi esrarlı halleri anlatan bir kitap.

Benim kitabı okurken en çok dikkatimi çeken, kitabın bir çok yerinde yazarın bir konuyu anlatırken tam en tatlı yerinde "Şeyhim bundan sonra öyle şeyler söyledi ki, bunlar kitaplara yazılmaz..." diyerek konuyu bitirmesi olmuştu.

Kitabın başlarında Abdülaziz ed-Debbağ Hazretleri'nin keşfinin açılmasından başlıyor ve bir çok esrarlı olaydan bahsediliyor.

Yazar (Ahmed ibn-i Mübarek) "bunları yazmak sonradan aklıma geldi, baştan aklıma gelseydi bunun gibi 40 cüz daha yazardım" diyor ve kitap 600 küsür sayfa...

Her dervişlik yoluna, tasavvuf yoluna giren kişinin okuması gereken bir eserdir diye düşünüyorum.
Vay, yüz bin vay kim dildardan ayrılmışam
Fitne–çeşm ü sahir u hunhardan ayrılmışam
Bülbül-i şûride em gülzârdan ayrılmışam
Kimse bilmez kim ne nisbet yârdan ayrılmışam!
mnctosman

Re: Kitâbü'l-İbrîz

Post by mnctosman »

Allah razı olsun.Kitabı temin edip ben de istifade etmek isterim.
seyir

Re: Kitâbü'l-İbrîz

Post by seyir »

Esselamualeyküm

Allah(cc) razı olsun, kitabı edinip okumaya bende niyetlendim inş. Mahmud Esad Coşan(rha) Hocamızda bir sohbetlerinde bu kitaptan bahsetmiş ve tavsiye etmişler;

"Bugün artık tasavvuf diye, tarikat diye bir konuyu bilmeyen kalmadı. Kitâbül-İbriz'in de kitapçılarda nüshası kalmadı, herkes Kitâbül-İbriz neymiş diye aldı. Hattâ bizim arkadaşlar da "Yeniden basalım, çünkü çok isteniyor." dediler. Gerçekten de bastırmak lâzım!

Emekli İzmir müftüsü Celâl Yıldırım Hocaefendi, Allah selâmet versin, afiyet versin: "Bu kitabı çok sevdiğim için tam olarak tercüme ettim." diyor. Onun tercümesi tamdır. Ondan önceki Abdullah Arığ Hocaefendi Uşşâkî dervişlerinden bir kıymetli hakim efendi idi; nur içinde yatsın, ahirete irtihal eyledi. O da babasından beri okurmuş Kitâbül-İbriz'i, o da çok sevdiği için bazı bölümlerini neşretmiş.

Tabii, Kitâbül-İbriz'e de Hocamız önsöz filân yazmış değil, önsözü yazan Gökhan Evliyâoğlu... Hocamız yazdı sanıyorlar, o da ayrı bir mesele... Ama Kitâbül-İbriz meşhur oldu, önemli bir kitap olduğu anlaşıldı. Ben de size tavsiye ediyorum, okuyun! Gerçekten çok ilginç bir kitap... "Tasavvuf ne imiş?.. Bir insan mutasavvıf olunca neler olurmuş?.. Bu derûnî, mânevî, tasavvufî hayatın insan hayatındaki tesirleri nelermiş?.." gibi konuları anlatıyor.

Bazı kitaplar benim dikkatimi çeker. Dikkatimi çeken kitaplardan birisi, Aziz Mahmud-u Hüdâî Efendimiz'in Vâkıât'ıdır. Vâkıat-ı Aziz Mahmud-u Hüdâî... Kendi tasavvufî hayatlarının hatıra defteri gibidir. Yâni büyük bir velînin tasavvufî hayatı, halvete girdiği zamanki müşahadeleri nelerdir; bunu bilmek uygun olur. Necmeddîn-i Kübrâ Hazretleri'nin de neşredilen kitabında aynı konular vardır. Vâkıât-ı Üftâde'de vardır, Vâkıat-ı Aziz Mahmud-u Hüdâî'de vardır.

El-İbrîz de bir şeyhin kıymetli alim bir müridi tarafından hallerinin yazıldığı bir kitaptır. Tasavvuf gerçekten ne imiş, onu gösteren önemli bir eserdir. Ansiklopedilere geçmiştir. Müftü efendilerin beğendiği bir eserdir. Ariflerin takdir eylediği önemli bir eserdir."

Sohbetin tamamı: http://gucduvani.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=771

Esselamualeyküm
Post Reply

Return to “Kütüphane”