
Sıcak Havalarla Baş Etmek İçin
* Susamayı beklemeden su tüketin. Sıcak havada artan termeleyle atılan sıvı, elektrolit kaybını engellemek için su alımınızı 3 litreye çıkarın.
* Vücuttan su atımını artıran alkol, gazlı içecek ve şeker katkılı meyve sularını tüketmeyin. Su tüketmek keyifsiz geliyorsa içine bir iki damla meyve suyu veya meyve parçaları ekleyin, soğuk sıcak bitki çayları, kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda en doğru alternatifler olacaktır.
* Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek takip edebilirsiniz. Eğer ki idrarınız elma suyu rengindeyse sıvı alımınız yetersiz, limonata rengindeyse yeterlidir.
* Yavaşlayın. Ağır fiziksel aktivite yapmayın. Bunun için havanın nispeten daha makul olduğu sabah erken veya akşam geç saatleri tercih edin. Sadece egzersiz sırası ve sonrasında değil öncesinde de su için. Çünkü sıcak havalarda 30 dakikalık hafif egzersizler dahi vücudu susuz bırakabilir.
* Lif ve vitamin alımızı artırmak için, mevsiminde sebze ve meyveleri bunlar için de özellikle domates, kırmızı biber, böğürtlengiller, çilek tüketimini artırın.
* Yoğurttan vazgeçmeyin, sıcak havalarda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabileceği gibi içine katacağınız taze maydanoz, dereotu, nane ile hem vitamin alımınızı artırmaya hem de doygunluk hissi sağlamaya yardımcıdır.
* Ağır yemekler ve kızartmalardan kaçının, sebze yemeklerinizi 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirmeye gayret edin.
~ ~ ~ ~
Sıcak Hava Ruh Sağlığınıda Etkiliyor
Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş kişilerin özellikle aşırı sıcak havada ilaçlarını düzenli alması ve bol su tüketmesi gerektiğini belirtti.
Ruh sağlığı açısından ''sağlıklı'' insanların bile aşırı sıcaktan etkilendiğini ve gün içinde çeşitli reaksiyonlar yaşadığını belirten Ayer, ''Tahammülsüzlük, aşırı sinirlenme, öfke, depresyon, uyku bozuklukları belirtilerini yaşadıklarını düşünürsek, psikolojik tedavisi ya da tanısı olan hastaların da sıcaklardan etkilendiğini söylemek mümkündür'' dedi.
İlaç tedavisini azaltan ya da düzensiz hale getiren hastaların, sıcakların artmasına paralel olarak rahatsızlıklarının da artabileceğini söyleyen Ahmet Ayer, şöyle konuştu: ''Özellikle depresyon belirtilerinin yaz aylarında artış gösterdiğini istatistiksel olarak biliyoruz. Bu belirtilerin fazlalaşması günlük yaşantımızın daha zor olmasına neden olmakta, uyum mekanizmamızı bozmakta ve gereksiz tartışmalara, kavgalara ve hatta birtakım adli olaylara sebep olmaktadır.''
Ahmet Ayer, beden ve ruh sağlığı açısından aşırı sıcak havada açık alan veya havasız ortamlardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.