Page 1 of 1

Hristofyas, Maraş'ı alenen istedi

Posted: 11 Mar 2010, 01:19
by galesiz
Image

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Avrupa Birliği (AB) üyesi 26 devlet başkanına, AB'nin üst düzey yetkililerine ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine, kapalı bölge Maraş'ın Rumlara verilmesiyle ilgili birer mektup gönderdi.
Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas'ın Maraş ile ilgili mektuplar gönderdiğini, Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Rum Meclisi Dışişleri Komitesinde açıkladı.

Hristofyas, 3 gün önce gönderildiği belirtilen mektuplarda, Maraş'ın 'yasal sakinlerine iade edilmesi ve uzmanlara, Maraş kentinin yeniden imarını incelemeleri izninin verilmesi gerektiğini' savunarak, 'Maraş'ın açılmasının müzakerelerdeki ortamı iyileştireceği' iddiasında bulundu.

AA

timeturk.com

Re: Hristofyas, Maraş'ı alenen istedi

Posted: 12 Mar 2010, 00:38
by nisanur
Biz milliyetçilik yapınca ırkçı olduk yıllarca, onlar yapınca hak oluyordu, işte gelinen sonuç ortayı tutturamadık bu hale geldik..
Birde maraşlılara sorsalar ya o kadar kolay mı.

Re: Hristofyas, Maraş'ı alenen istedi

Posted: 12 Mar 2010, 00:45
by galesiz
Bu maraş Kahramanmaraş değilmiş, ege'de bir bölgeymiş,
Türklere yerleşim verilmiyormuş.

Re: Hristofyas, Maraş'ı alenen istedi

Posted: 12 Mar 2010, 08:36
by asım
Maraş, Kıbrıs
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Maraş (Yunanca: Βαρώσια, Varosia, Yabancı dillerde: Varosha), Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

Maraş (de jure) Kıbrıs Cumhuriyeti'nin elinde bulunmamasına rağmen ve 1974 yılında 13 Ağustos'ta (o gün son bulan) İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesine rağmen, (de facto) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de fiilen ait değildir ve Rum tarafıyla müzakere kozu olarak kullanılıyor.

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran"Yeşil Hat" tampon bölgesindedir. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler.

Annan Planı'na göre kapalı Maraş, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan refarandumda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde evet denilmesine rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafında reddedilmesi sonucu bu bölgede sorun devam etmektedir.